Modegallerian Magazine
Mode­nyheter & inspiration
Veckans blogg

Amina Paracha

november 2017

Think outside the box och våga använda kläder till annat än det konventionella

 

Amina Paracha är 26 år och bosatt i Stockholm. Sedan en tid tillbaka driver hon bloggen Sustainable Luxury då hennes hjärta brinner lite extra för hållbart mode. Sustainable Luxury handlar om att göra världen mer hållbar. Amina menar på att hållbart mode ofta ses som komplicerat och tråkigt och detta är någonting hon vill förändra med hjälp av sin blogg. Vi på redaktionen passade på att fråga Amina sex snabba frågor om hållbart mode.

Hur kommer det sig att du tog initiativet till att värdera märken som har en hållbar vision?

Jag har alltid älskat mode och kläder men nånstans i slutet av tonåren/början på mitt ”20 something”-liv började jag inse att hur mycket jag än shoppade på kedjorna så blev jag inte riktigt nöjd. Begäret var inte stillat. Det blev faktiskt grogrunden till Sustainable Luxury. Helt egoistiskt alltså.

Jag har också alltid älskat lyx men trodde när jag var yngre att en LV-väska kostade ungefär som två månadslöner. När jag insåg att en Neverfull kostade ca 7000 kr (ja, den gjorde det då) så förstod jag att det inte var omöjligt. Utöver det har jag alltid sett miljöfrågan som väldigt viktig och jag vill ju inte förstöra vår jord bara för att jag råkar gilla kläder.

Det hela kulminerade förra året i Milano då jag uppenbarligen burit omkring på de här tankarna tillräckligt länge för att komma på idén om en lyxig, hållbar modeblogg. Sen är det klart att det där begäret efter mode fortfarande finns kvar, det är ju mitt stora intresse, men det går så mycket långsammare nu – och det tror jag är nyckeln!

Vilka är dina bästa hemliga hållbara stilknep?

Tre hållbara stiltips coming right up!

 1. Think outside the box och våga använda kläder till annat än det konventionella. En skjorta blir lätt en kjol och en långkjol blir en midi-klänning. En sjal kan bli i princip vadsomhelst!

 2. Byt skor, accessoarer och frisyr för att skapa en ny look med precis samma kläder

 3. Kombinera, kombinera, kombinera. Det är oftast när jag står hemma och bara provar på måfå jag hittar den där riktigt coola looken som bara funkar. Din garderob är full av möjligheter redan nu, öppna den! Ju fler kombinationer, desto mer hållbar garderob, inte sant?

Om du bara fick bära plagg från en och samma designer under resten av ditt liv, vilken designer skulle det då vara? Varför?

Gud vilken fråga! Omöjligt att svara vettigt, men jag tar gärna en garderob signerad Gucci (om någon annan betalar!).

Hur vet man vad som är hållbart mode? Ge gärna tips på hållbara butiker.

Det finns många delar i hållbart mode, sju stycken för att vara exakt:

 1. On Demand & Custom Made
 2. Green & Clean
 3. High Quality & Timeless Design
 4. Fair & Ethical
 5. Repair, Redesign & Upcycle
 6. Rent, Loan & Swap
 7. Secondhand & Vintage.

På grund av (eller tack vare!) det här finns det inget riktigt lätt svar på den frågan. I min blogg finner du ett inlägg med exempel på 11 hållbara nätbutiker att spana in.

Vilka är dina personliga favoriter inom kategorin “hållbara märken”?

Som sagt i tidigare fråga är det lite beroende på vad man väljer att jobba med inom hållbart mode. Jag jobbar nog t.ex. mest med nr. 3, High Quality & Timeless Design, och handlar gärna lyxiga, tidlösa märkeskläder och accessoarer i bra högkvalitativa material. Men visst finns det märken som utmärkt sig speciellt som hållbara, här har jag samlat 25 stycken hållbara märken.

Ge dina bästa råd till den som är intresserad av att börja konsumera mode mer hållbart.

Tre snabba punkter:

 1. Köp bara (BARA) sånt du verkligen älskar. Du ska kunna se dig själv med plagget i princip för alltid.

 2. Satsa 100%! Ett bra grundtips om man är helt främmande för hållbart mode är att satsa på plagg med bara ett enda material i. Det kan vara svårt att veta vilka material som är bra och dåliga men är det bara ett material i plagget har man i alla fall säkerställt att det går att återvinna, något som är mycket svårare vid materialmix.

 3. Ta extrakostnaden för omvårdnad. T.ex. kan omsulning av skor, ibland nästan oanvända, kännas som en såååå tråkig utgift i stunden, men jämför man det mot att behöva slänga dem efter en säsong är det ju inget snack om vad som är mer hållbart, både ekonomiskt och rent bokstavligt talat.

 

Vill du veta mer om Amina? Här finner du hennes blogg och Instagram!

Publicerad 2017-11-01 12:00