Modegallerian Magazine
Mode­nyheter & inspiration
Inspiration

Anledning att älska sidenskjortan

januari 2018

Silke har används till kläder i drygt tre tusen år och är fortfarande ett av de mest lyxiga materialen. Den klassiska vita bomulls­skjortan har varit ett mode­plagg sedan långt tillbaka; välj istället en skjorta i silke för ett feminint och elegant intryck.

Det finns bara några plagg som fungerar för varje tillfälle. Sidenskjortan är ett av dem. Följaktligen är det också en av de viktigaste ingredienserna i power dressing. På 60- och 70-talet var sidens­kjortor, tillsammans med kostym­byxor, regeln snarare än undan­taget för arbetande kvinnor. Idag passar skjortan oavsett om du ska sitta på kontoret eller gå ut och ta en drink med vänner.

Många regler och rikt­linjer inom mode försvann under 80- och 90-talet och i och med det kunde siden­skjortan nå nya höjder. En av dem som var först ut med att våga stå ut från mängden var Gianni Versace. Den italienska designern introducerade all-over-tryckta siden­skjortor i alla möjliga färger under detta decennium.

När 90-talet tog vid blev minimalism den ledande trenden. Därför slogs den tryckta mönstrade siden­skjortan ut, men den enkla, vanlig modellen i neutrala färger blev ett bestående mode­fenomen. Idag finns ett brett utbud av siden­skjortor både i färgstark, neutral, mönstrad och minimalistiska design.

Annie Ohlsson

Publicerad 2018-01-12 10:00