Modegallerian Magazine
Mode­nyheter & inspiration
Inspiration

De bästa plus size-kollektionerna

januari 2018

Mode ska vara för alla. Oavsett hur vi ser ut ska vi kunna få utlopp för vårt mode­intresse. Men om du har en kropp modell större och önskar handla kläder från olika varumärkens dam­avdelningar så är det långt ifrån enkelt att kunna ta del av säsongens mode och trender.

Många butiker har idag en särskild avdelning med en separat kollektion kläder i större storlekar än vad som erbjuds i det ordinarie utbudet; så kallade plus size-kollektioner. Men dessa kollektioner, särskilt när det gäller dam­kläderna, får ofta kritik för att erbjuda tråkiga kläder. Mycket basplagg, inga starka färger, inte mycket mönster och framförallt — inga plagg som följer de aktuella trenderna. Detta gör det såklart otroligt svårt för alla mode­intresserade personerna med en större kropps­storlek att klä sig enligt aktuella trender. Det är helt enkelt väldigt svårt att hitta trendiga plagg som passar en storleks­mässigt.

Därför vill vi nu passa på att lyfta fram de varumärken som faktiskt erbjuder trendiga dam­kläder i större storlekar än de allra flesta varumärkens ordinarie storlekar (XS–XL). Här nedan finner du de bästa plus size-kollektionerna på marknaden just nu!

JFR

JFR:s plus size-kollektion frontas av kropps­aktivisten Moa Ericson, som aktivt utmanar den smalhets­norm som råder i samhället via sitt Instagram­konto @moaericsons. Kollektionen innehåller totalt 31 plagg och utbudet består av allt från tighta klänningar och bodysuits i mesh till bomber­jackor och shorts och byxor i velour/sammets­material. En ungdomlig kläd­kollektion med mycket attityd! Kläderna finns i storlekarna 1XL–3XL.

Missguided

Missguided är ett kläd­märke som verkligen tänker på mångfald. De har flera olika kläd­kollektioner som riktar sig till olika kropps­typer, som till exempel Missguided Petite för personer som är både korta och smala, och Missguided Tall för långa personer. Och så finns då även kollektionen här, Missguided Plus.

Kläderna i denna kollektion finns i storlekarna 44–52 och det allra, allra bästa är att Missguided inte ändrar stilen på kläderna beroende på kropps­typ. Oavsett vilken av alla deras kollektioner man kollar på så innehåller de samma typ av edgy, sexiga och trend­riktiga kläder. Precis som det ska vara, för din kropps­typ bestämmer inte vad du gillar för kläder!

Missguided är ett brittiskt varumärke, men många av deras kläder, inklusive Missguided Plus, finns att beställa hos den svenska åter­försäljaren Zalando.

H&M

H&M har kollektionen H&M+ vars kläder finns i storlekarna 44–56. H&M är ett av de varumärken som tidigare kritiserats för sin plus-size kollektion, mestadels just om att kläderna de erbjuder i större storlekar anses vara tråkiga. Men H&M gjorde precis som man ska göra, de lyssnade på kritiken och gjorde om och gjorde rätt!

Idag är deras plus size-sortiment omtyckt av många, och vi förstår varför. H&M har nu ett brett utbud av trendiga kläder med spännande detaljer och i olika passformer, i större storlekar. Till skillnad från kollektionerna ovan från JFR och Missguided riktar sig H&M:s plus size-kollektion mer åt dig som har en mer mogen och sofistikerad stil.

Madlady

Madlady är en sajt som tar in kläder från flera olika varumärken. Men de har även sitt eget varumärke, som heter just Madlady, med klädesplagg som de designar själva. Madlady har designat en helt egen plus size-kollektion som frontas av kropps­aktivisten Vanessa Noir, som dagligen inspirerar till att älska sig själv precis som man är och utmanar smalhets­normen via sitt Instagram­konto @vanessa.noir.

Kollektionen innehåller totalt 19 plagg och merparten är klänningar och tights. Den här kollektionen är verkligen något för dig som gillar leopard­mönstrat och spets­detaljer, för det finns det gott om! Plaggen finns i storlekarna 44–54.

ASOS

Sist men absolut inte minst har vi ASOS, som har prisats av många för deras ASOS Curve-kollektion. Och vi förstår verkligen varför! Den innehåller nämligen över 1 800 plagg i alla möjliga typ av stilar, så här finns verkligen någonting för alla. Dessutom finns kläderna i storlek 44–58. Så både större utbud och större storlekar än de flesta andra plus size-kollektioner — hurra för ASOS säger vi!

Martina Olsson

Publicerad 2018-01-16 10:00