Modegallerian Magazine
Mode­nyheter & inspiration
Inspiration

Parisian Vibe

juni 2017

Paris, modets huvudstad, har länge fascinerat unga modefantaster. Det franska modet med stilikoner som Coco Chanel, Brigitte Bardot och numera Caroline de Maigret är erkänt världen över. Vad kan vi då lära oss av våra franska ikoner? Hur blir man så där lagom Parisian chic? Vi gör en djupdykning i franska modeikoner och ger tips på hur du själv kan fånga den parisiska looken!

I vår har flera franska klassiker återigen hamnat på tapeten. Randiga mönster är en stor trend 2017 och vi ser även att en hel del väljer att piffa till sin outfit med en liten scarf. Men det finns mer att hämta från det franska modet än randiga plagg och eleganta scarves. I programmet Min stil i TV4, fick vi 2015 följa med Emilia de Poret till Frankrike för att ta reda på varför modet i Paris är så populärt.

Emilia intervjuar stilikonen Caroline de Maigret som menar att den parisiska stilen är mer en attityd än bara en stil. Utifrån upplevs franska kvinnor som stilsäkra och perfekta men enligt Caroline är det just det icke-perfekta som gör den franska stilen. Hon menar att franska kvinnor inte är perfekta utan accepterar sina brister och gör dem till en del av personligheten. Som Emilia de Poret avslutar programmet ”Att inte vara perfekt är parisisk stil när den är som bäst”.

Med attityden på topp är nästa steg kläderna. Den parisiska stilen handlar mycket om tidlösa klassiker av kvalitet. Basplagg som kan matchas till många olika typer av outfits. Vit skjorta, välsittande jeans, kavaj, skinnjacka, trench coat och randiga tröjor är några exempel. Dessa kan sedan kläs upp eller ner och matchas med solglasögon, scarves, pumps eller lågskor. Färgerna är neutrala och användbara som svart, vit, grått, blått och beige.

Förutom Caroline de Maigret finns de många franska kvinnor genom tiderna att inspireras av. Coco Chanel, modedesigner och grundare till modehuset Chanel, är en stor förebild inom franskt mode och mode generellt. Äldre stilikoner som Brigitte Bardot och Françoise Hardy är namn som en del känner igen. Nutida välklädda franska kvinnor att hålla koll på är före-detta chefredaktören för Vogue Paris, Carine Roitfeld och dottern Julia Restoin Roitfeld. Emmanuelle Alt som tog över rollen som chefredaktör efter Carine Roitfeld, eller modellen och grundaren till märket Rouje, Jeanne Damas.

 

Blir du också sugen på att haka på den parisiska stilen? Spana in dessa outfits!

Randigt à la Emmanuelle Alt

Prickar och röda läppar à la Jeanne Damas

Emma Stoopendahl

Publicerad 2017-06-30 10:30