Modegallerian Magazine
Mode­nyheter & inspiration
Inspiration

Rensa garderoben

januari 2017

Det är inte sådär jätteroligt att rensa i garderoben och oftast skjuter man upp det tills det blir mer kaos. Men som en bra start på året och faktiskt under den fattigaste månaden kan det vara bra. Det är bra för dig som får en lättare översyn på vad du har i den stökiga garderoben samt så kan du få in en slant för det du inte använder längre.

Sortera i olika högar

Ta ut allt från garderoben och kasta det på sängen så garderoben är helt tom. Därefter går du igenom varje plagg för plagg och lägger de i olika högar. T ex i en hög där du lägger kläder som är trasiga, noppriga, helt slitna helt enkelt. En hög där prislapparna fortfarande sitter kvar och plagg du aldrig använt. En hög med sånt du använder väldigt ofta och en sista hög där du lägger plagg som du inte vet om du kommer använda mer.

Rensningen

Allt som är trasigt, urtvättat och nopprigt – släng! Sedan går du igenom hög för hög. Det kan vara svårt att skilja sig från vissa plagg. Många har “nostalgi”-plagg som är från olika minnen man har, det kan vara resor, bröllop, fester, första dejten, födelsedagar osv. Men kommer du att använda plaggen igen eller är det bara för att spara minnet? Prova plagget igen, känner du dig bekväm i det fortfarande och kan använda det så behåll annars lägg i högen som du inte vet om du kommer behålla tills vidare.

Ett plagg för flera tillfällen

Om du hittar en tröja som är hel och ren men som du är osäker på, kan du tänka ut flera olika outfits med den som du redan har hemma, t ex byxor, skor och jacka till, då är den något du kan spara. Tänk även på att en klänning kan du t ex matcha med tröja över eller under som är trendigt nu, lågskor till vardags, men kan ha samma klänning på fest då du bara tar av tröjan, sätter på dig högklackat och adderar med lite smycken samma dag. Tänk att du ska “klä dig till jobbet men med samma plagg till after worken.” så kommer du få mer användning av samma plagg istället för att köpa nya!

Win-Win

När du bestämt dig för de plagg du inte kommer vilja använda igen men som är hela så kan du antingen lämna de till en välgörenhets­organisation som t ex Myrorna eller Röda Korset som tar emot kläder. Eller om du har tålamod och ork så kan du sälja själv och på så sätt bli av med kläder men tjäna en slant, win-win!

Några tips på hur man kan sälja på nätet är att ha så stilren bakgrund som möjligt, helst vit och inte stökig. Dagsljus är väldigt bra, använd dig inte av taklampor på kvällen som ger dåliga skuggor och gult ljus. Ta kort på plagget rakt framifrån så det görs rättvisa samt be någon ta kort på dig med plagget på så köparna kan se hur det ser ut. Och ta bara kort på ett plagg i taget, se till att det är struket och inte har fläckar, veck, hår från djur t ex. Sedan är det bara lägga ut på “köp, byt, sälj”-sidor gratis på Facebook eller på sajter som Blocket och Tradera.

Organisera

Nu ska alla plagg som ska sparas in i garderoben igen men med en smartare lösning så man ser kläderna bättre än i massa högar huller om buller. Organisera smart med hjälp av att hänga i galgar allt för sig, t ex klänningarna bredvid varandra färg för färg så man ser allt framför sig och på så sätt ser du även vad du har mycket och lite av. Om du inte kan hänga i galgar så gör på samma sätt, vik fint i olika högar för varje plagg för sig. Om du endast har lådor så lägg de färger längst upp som du använder mest och de färger du använder minst underst.

Man kan även tänka på att organisera säsong för säsong, t ex snart är det dags för vår- och sommarplagg och då kan du börja packa ner vinterkläder som tjocka jackor som tar plats. Det finns väldigt smarta stora påsar som man kan vika ner kläderna snyggt i och sedan dammsuga ur all luft från så det blir mindre och mer praktiska att lägga på vinden eller i förråd tills det blir vinter igen.

 

Lycka till!

Elisa Sivén

Publicerad 2017-01-30 10:40